Płyta indukcyjna czy gazowa - jaką wybrać?
szkoła gotowania
Urządzając kuchnię musimy wziąć pod uwagę wiele różnych rzeczy, ale przede wszystkim powinniśmy się skupić na wyborze odpowiedniego sprzętu. Z jednej strony będzie chodziło o to, aby korzystanie z niego było wygodne i łatwe, ale z drugiej chcemy z pewnością, aby było również jak najbardziej ekonomiczne. Stąd coraz więcej osób zaczyna sobie zadawać pytania, czy lepiej zrobią kupując kuchenkę gazową, czy może jednak powinni zainwestować w płytę indukcyjną.
Jakie plusy?
Jeżeli chodzi o kuchenkę gazową, to do plusów jej zakupu z pewnością należy zaliczyć to, że są one stosunkowo niedrogie, a więc nie będziemy musieli wydawać zbyt dużych pieniędzy, żeby z takiej kuchenki móc korzystać. Dodatkowo jest prosta w obsłudze, a co więcej, jeśli z jakiegoś powodu wyłączą nam prąd, to w każdej chwili będziemy mogli sobie przygotować coś do jedzenia, jeśli tylko będziemy mieli dostęp do gazu. Ważne może być tutaj również to, że nie będziemy musieli zmieniać swoich garnków. Znowu jeśli spojrzymy na płytę indukcyjną, to zauważymy, że wbrew pozorom jej obsługa nie jest skomplikowana, jeśli tylko chociaż trochę się ją pozna. Co więcej jest ona bezpieczniejsza ponieważ nie mamy tutaj płomieni, a dodatkowo wystarczy ją przetrzeć wilgotną szmatką, aby zachować ją w czystości. Dodatkowo jeszcze na takiej płycie indukcyjnej gotowanie odbywa się szybciej niż przy użyciu gazu.
Co z minusami?
Oczywiście jeśli spojrzało się na plusy jakiegoś rozwiązania, to należy się zapoznać również z jego minusami.
W przypadku płyty indukcyjnej musimy się liczyć z tym, że jest ona stosunkowo droga, a więc już na początku musimy być nastawieni na większy wydatek. Do tego jeśli nie będzie prądu, nie będziemy mogli nic podgrzać. Dodatkowo żeby korzystać z takiej płyty indukcyjnej musimy zainwestować w specjalne garnki, które będą miały odpowiednie dno, a one nie zawsze należą do najtańszych. W przypadku kuchenki gazowej musimy pamiętać, że podczas gotowania wykorzystujemy tylko około połowy ciepła jakie daje płomień, ponieważ reszta ucieka na boki. Korzystanie z takiej kuchenki niesie ryzyko ulatniania się gazu, jak i poparzeń, ze względu na płomienie. Co więcej, minusem może być również fakt, że przy kuchence gazowej mamy osad, który w połączeniu z tłuszczem obecnym w kuchni sprawia, że trudno jest utrzymać porządek. Oczywiście możemy trafić na zwolenników kuchenek gazowych i zwolenników płyty indukcyjnej. To od naszych potrzeb będzie zależało, na co ostatecznie się zdecydujemy. Jednak jeśli mamy taką możliwość, to warto sprawdzić działanie jednego i drugiego rozwiązania, tak aby móc powiedzieć, które z nich bardziej będzie nam odpowiadało i na które ostatecznie będziemy woleli się zdecydować. Dlatego też, powinniśmy dokładnie przyjrzeć się ich plusom i minusom.